Een zweepslag is een vervelende en pijnlijke blessure in de kuit, die kan ontstaan tijdens het sporten of wandelen. Op het moment dat de scheur in de spier ontstaat, kan het aanvoelen alsof er iemand met een zweep tegen de kuitspier aan slaat. Vandaar de naam zweepslag. Er kan ook sprake zijn van een knappend geluid wanneer het scheurtje in de spier ontstaat. De pijn is scherp en lopen is dan niet meer mogelijk of nog slechts met moeite. Een zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Een zweepslag komt het vaakst voor bij heftige krachtinspanningen tijdens het sporten, zoals tijdens een het afzetten voor een sprint, volleybal, tennis, voetbal of wielrennen. Maar een zweepslag kan ook ontstaan tijdens een wandeling. Mensen die al eerder een zweepslag hebben gehad, lopen een grotere kans op een nieuwe zweepslag.
De pijn bevindt zich in het midden van de kuit. Rondom de scheur in de spier kunnen bloeduitstortingen ontstaan, waardoor de kuit blauw kan worden. Na een paar dagen kan de bloeding zakken naar de enkels. Staan op de tenen of het strekken van de kuit is pijnlijk of niet mogelijk. De kuit kan dik worden.
Wat doen bij zweepslag in de kuit?
– Stop met de activiteit en koel het been ongeveer 20 minuten met ijs.
– Hou het been hoog, bv. op een kussen op de bank.
– Neem paracetamol als de pijn te hevig is.
– Doe de eerste paar dagen rustig aan. Blijf wel in beweging, maar op geleide van de pijn. Forceer niets. Beweging is belangrijk om de doorbloeding te stimuleren, wat het herstel van de spier ten goede komt. Als het lukt, probeer dan iedere dag iets meer te bewegen.
– Het rekken van de kuit kan de scheur verergeren. Doe dat dus liever niet.
Een zweepslag herstelt zich vaak vanzelf. Afhankelijk van de ernst van de blessure duurt dat ongeveer tussen de 2 en 12 weken.
Osteopathie kan helpen om het herstel te versnellen én om de oorzaak van de zweepslag te achterhalen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verminderde doorbloeding in de organen in het bekken, of wanneer de beweeglijkheid van de enkels en knieën is verstoord, kan de osteopaat uitkomst bieden. Hij zal de blokkades met zachte handgrepen losmaken, waardoor de doorbloeding van de kuitspier verbeterd wordt en u sneller van uw pijn bent verlost. Dit is ook waarin de osteopaat zich onderscheidt van de fysiotherapeut of de huisarts. De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam en richt zich niet alleen de plek van de klacht.
Ook zal de osteopaat u adviseren over oefeningen die u kunt doen en over het rustig weer oppakken van het sporten. Indien nodig ontvangt u leefstijladvies of wordt u doorverwezen naar een specialist (bv. wanneer de klachten dusdanig ernstig zijn dat er mogelijk iets anders aan de hand is, zoals een gescheurde achillespees).
Voor een bezoek aan de osteopaat is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. U kunt dus zelf direct een afspraak maken bij de osteopaat.
De osteopaat zal onderzoeken waar de klacht vandaan komt en u vragen naar uw medische historie. Daarnaast zal hij vragen naar zaken als leefstijl, sport, stress, slaappatroon, etc. Zo krijgt hij een compleet beeld van u als mens en van eerdere klachten die mogelijk van invloed zijn op het herstel.
N.B. Mocht uw been/voet koud aanvoelen, dan is een bezoek aan de huisarts wél aan te raden. Er is dan mogelijk sprake van een trombosebeen. Dat vergt snel medisch ingrijpen. Ook wanneer u tintelingen in uw onderbeen voelt, of de pijn alleen maar erger wordt, is het raadzaal uw huisarts in te schakelen.