Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) en golferselleboog (epicondylitis medialis) is een veelvoorkomende aandoening.
Tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende klacht aan de elleboog. Hoewel de klacht veel voorkomt bij tennissers, is de term zeker niet alleen aan die groep voorbehouden. De klachten kunnen ook ontstaan bij het herhalen van bepaalde bewegingen, zoals het uitwringen van handdoeken, aandraaien van schroeven, schilderwerk of werken achter de computer.
Een tennisarm of golferselleboog zien we vooral bij mannen en vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.
De klachten van een tennis- en golferselleboog lijken op elkaar, maar de pijn wordt op een andere plek aan de elleboog gevoeld.
Een blessure aan de elleboog is hinderlijk en kan het dagelijks leven negatief beïnvloeden.
Klachten aan de elleboog ontstaan meestal door overbelasting van de pezen in de elleboog. Meestal is er sprake van dezelfde herhalende bewegingen. Ook een slechte opwarming voor het sporten kan zorgen voor klachten. Daardoor raken de pezen geïrriteerd en kunnen er kleine scheurtjes in ontstaan.
Blijf bewegen, maar doe dat gedoseerd. Op die manier blijven je spieren in conditie en voorkom je stijfheid van de arm. De osteopaat kan bepaalde oefeningen meegeven. Tegen de pijn kan paracetamol worden gebruikt. Wissel beweging en rust af. Het dragen van een mitella of brace wordt afgeraden.
Een tennis-of golferselleboog gaat vaak vanzelf over. Maar wanneer de klachten ernstig zijn, is het raadzaam om hulp te zoeken. Zo wordt voorkomen dat de klachten chronisch worden en maanden aanhouden. Ook bij chronische en ernstige klachten is behandeling en verbetering zeker mogelijk.
Nee, dat hoeft niet. Je kunt meteen terecht bij de osteopaat met klachten aan de elleboog.
Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht aan de elleboog. Wanneer sprake is van verminderde beweeglijkheid in de nek of bovenrug, zal de osteopaat er met zachte handgrepen voor zorgen dat die gebieden losser worden gemaakt. Ook andere plekken in het lichaam waar blokkades aanwezig zijn, zullen worden opgespoord en losgemaakt. Daardoor zal de doorbloeding naar de armen toenemen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam worden aangesproken. Daarnaast bevordert de osteopaat het herstel door drukmassage op de plek waar de pijn zit. Tot slot zal de osteopaat oefeningen voor kracht en coördinatie meegeven, waarmee de spieren in de onderarm sterker worden. Omdat een osteopaat altijd naar de gehele mens kijkt, zal ook worden gekeken naar factoren als stress en levensstijl