Osgood Schlatter

Wat is Osgood Schlatter?

Grote kans dat je nog nooit van deze aandoening hebt gehoord. Toch komt deze vorm van kniepijn vaak voor, vooral bij kinderen die een groeispurt doormaken en veel sporten. Osgood Schlatter zien we vaker bij jongens (tussen 10 en 15 jaar) en iets minder vaak bij meisjes (tussen 8 en 12 jaar).

Wat zijn de symptomen van Osgood Schlatter?

Bij Osgood Schlatter is er sprake van pijn vlak onder de knie, waar de bovenbeenspier vast zit aan het scheenbeen. Op die plek van de kniepees bevindt zich een botpunt, waar de pees van de bovenbeen aanhecht, en dat punt kan bij Osgood Schlatter verdikt raken. Bij Osgood Schlatter kan druk op die plek pijn doen, warm aanvoelen en er kan zich vocht ophopen. De pijn is er vooral tijdens of vlak na het sporten. Ook knielen is vaak pijnlijk. Na enkele uren rust is de pijn meestal verdwenen.

Hoe ontstaat Osgood Schlatter?

Veel sporten tijdens een groeispurt kan leiden tot Osgood Schlatter. Met name sporten waarbij kinderen veel rennen en springen lopen een risico. Denk aan hardlopen, turnen, voetbal, volleybal, basketbal, of atletiek.

Hoe wordt Osgood Schlatter behandeld?

Het is goed om te weten dat de klachten sowieso verdwijnen wanneer de groeischrijf dichtgegroeid is. Bij de meeste jongens is dat als zij ongeveer 17 jaar oud zijn (bij meisjes gaat het iets sneller). Maar zo lang wil je natuurlijk niet rondlopen met knieklachten. Dus wat te doen?

Moet ik eerst langs de huisarts? 

Nee, je kunt zelf zonder verwijsbrief een afspraak maken bij de osteopaat. 

Zelf doen

Wat de patiënt zelf kan doen is het koelen van de pijnlijke plek met ijs. Ook rekken en strekken van de benen en bil (bovenbeenspieren, en hamstrings) kan zorgen dat de trekkracht van de pees op het bot minder wordt.

Naar de fysiotherapeut of osteopaat

Een fysiotherapeut zal vastzittende spieren rond de knie losmaken en spierversterkende en rekoefeningen voorschrijven. Ook wordt vaak aangeraden om tijdelijk te stoppen met sporten of minder fanatiek te bewegen. Wanneer de pijn verminderd is, kan er weer voorzichtig worden opgebouwd.

Een osteopaat bekijkt de klacht (en de patiënt) op een andere manier.

De knie is een gecompliceerd gewricht dat dagelijks veel krachten moet doorstaan. Een kleine afwijking elders in het lichaam, kan al gevolgen hebben voor de beweeglijkheid van de knie. Daarom onderzoeken wij het kind van top tot teen om te zien of er in de gehele keten verminderde beweeglijkheid aanwezig is, wat er toe kan leiden dat bijvoorbeeld het bekken minder beweegt. Hier zitten de spieren vast die naar de knie lopen en vervolgens aan de knie trekken. Dit geeft tijdens een belasting extra spanning op de aanhechting van de pees.

Daarnaast vragen we naar andere medische klachten, inclusief klachten of gezondheidsproblemen van jaren eerder (bv. operaties of het doormaken van een ernstige ziekte). Ook het voedingspatroon, spanning, stress en eventuele slaapproblemen komen aan bod. Er zijn immers vele oorzaken die tot overbelasting van de knie kunnen leiden. Vervolgens wordt de behandeling gericht op de oorzaak van de klacht.

Die zal deels uiteraard gericht zijn op de knie, maar ook andere onderdelen van het lichaam zullen worden behandeld, zodat alle weefsels, organen, pezen en spieren weer op een gezonde manier samen bewegen. Blokkades worden weggehaald met zachte manipulaties en handgrepen. Dat kan gevoelig zijn, maar niet pijnlijk. Op die manier wordt de druk van de knie afgehaald. Het lichaam gaat vervolgens zelf aan de slag met het herstel.

Multidisciplinaire aanpak

Regelmatig verwijzen wij patiënten die daarvoor open staan door naar bv. een diëtist, sportarts, fysiotherapeut, manueel therapeut, psycholoog, etc. Wij geloven namelijk dat osteopathie een aanvullende behandeling is, die goed gecombineerd kan worden met reguliere en alternatieve geneeswijzen.

Meer weten over de behandeling van Osgood Schlatter bij Osteopathie de Ridder? Of direct een afspraak maken? Klik dan hier