Knieklachten

Last van de knie?

We zien veel patiënten met knieklachten in onze osteopathiepraktijk. Mensen met knieklachten klagen over pijn, die soms gepaard gaat met een zwelling of een bewegingsbeperking van de knie. De pijn is soms alleen aanwezig bij bepaalde bewegingen, soms ook in rust. Osteopathie kan helpen bij knieklachten.

De osteopaat zal niet alleen de knie behandelen, maar ook kijken waar de oorzaak van de knieklacht gelegen is en díe plek behandelen. Pas dan kom je echt van je knieproblemen af.

Knieklachten die vaak voorkomen:

  • Lopers knie (runner’s knee)
  • Pijn bij traplopen of hurken (aan de binnen –of buitenzijde van de knie)
  • Peesontsteking
  • Osgood Schlatter
  • Patellofemoraal pijnsyndroom
  • Terugkerende problemen met hamstrings, quadriceps(bovenbeenspier) of de gastronemicus(kuit)

Oorzaken van knieklachten

Knieklachten kunnen ontstaan na een (sport)ongeval, slijtage of overbelasting. De meeste knieklachten ontstaan sluimerend. Wanneer er niets aan gedaan wordt, verergeren de klachten, of kunnen er elders in het lichaam klachten ontstaan doordat de patiënt anders gaat bewegen om pijn te voorkomen.

De knie is een gecompliceerd gewricht dat dagelijks veel krachten moet verwerken. De knie reageert bovendien sterk op veranderingen in de bewegelijkheid van de voet, heup, het bekken of de rug. Zelfs als die veranderingen maar minimaal zijn. Door problemen hoger of lager in de bewegingsketen raken de omliggende spieren, pezen, banden of meniscus van de knie eerder overbelast. De osteopaat zal het volledige lichaam onderzoeken om te zien waar de blokkade zit en die blokkade weghalen met zachte manipulaties en handgrepen. Op die manier wordt de druk van de knie afgehaald en zal de kniepijn verdwijnen.

Wat doet een osteopaat bij knieklachten?

De behandeling van knieklachten begint altijd met een intake, waarin de osteopaat vragen stelt over de aard van klachten, de medische voorgeschiedenis van de patiënt, levensstijl, en eerdere behandelingen. Vaak is de patiënt al behandeld door de huisarts, orthopeed en fysiotherapeut, maar gaan de klachten niet over.

Na de intake zal de osteopaat niet alleen de knie onderzoeken, maar ook de rest van het lichaam, om te kijken hoe de beweeglijkheid van spieren, weefsels en organen de klachten beïnvloeden. Wanneer de oorzaak van de kniepijn zich in de knie bevindt, zal de osteopaat lokaal behandelen (bv. bij een blokkade van de meniscus). Maar vaak bevindt de oorzaak van de knieklachten zich niet in de knie, maar elders in de bewegingsketen. Bij klachten aan de knie gaat het vaak om de rug, het bekken, de heup of de voet. Knieklachten kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door verminderde bewegelijkheid van het bekken, beenlengteverschil of een geblokkeerd middenvoetsbeentje. De osteopaat zal zijn behandeling dan richten op het herstellen van de beweeglijkheid van die plekken in het lichaam.

Na de behandeling geeft de osteopaat eventueel leefstijladviezen en spierversterkende oefeningen mee. Het lichaam zal zichzelf vervolgens herstellen en de pijn zal meestal afnemen. Doordat de oorzaak wordt aangepakt, wordt voorkomen dat de knieklachten terugkeren.