Klachten na corona

Tijdens deze coronapandemie zien we uiteraard steeds meer patiënten in onze praktijk die (langdurig) moeten herstellen van het doormaken van COVID-19. Sommige patiënten hebben relatief milde klachten gehad, maar knappen daarna toch slecht op. Anderen hebben doodziek op de IC gelegen met een ernstige longontsteking en moeten langdurig revalideren.

Het verloop van de ziekte is meestal ernstiger bij (oudere) mensen met hartklachten, diabetes en overgewicht. Maar ook jonge mensen die voorheen fit en gezond waren kunnen erg ziek worden van corona.

Bij beide groepen kan het herstel moeizaam en langdurig verlopen. Twee stappen vooruit en dan weer drie terug. Dan is het prettig om door een osteopaat ondersteund te worden in het revalidatieproces.

Symptomen van corona
De ziekte COVID-19, die wordt veroorzaakt door het coronavirus, kan wisselende symptomen veroorzaken. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen.

De belangrijkste klachten bij corona zijn:

  • verkoudheid (loopneus, niezen, keelpijn)
  • hoesten
  • benauwdheid
  • verhoging of koorts
  • plotseling verlies van geur en/of smaak

Daarnaast hebben sommige mensen last van vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, verwardheid (brain fog), diarree, overgeven, misselijkheid, hoofdpijn, onderrug klachten en duizeligheid.

Iemand met milde klachten herstelt meestal volledig binnen twee weken. Maar veel mensen hebben na maanden nog steeds klachten.

Langdurige klachten na corona
Het kan heel frustrerend en beangstigend zijn om te merken dat je na weken en soms zelfs maanden nauwelijks opknapt. Wat moet je doen als je extreem moe blijft, snel buiten adem raakt, pijn in je longen hebt, minder spierkracht of geen zin om te eten omdat je toch niets proeft of ruikt? Wanneer je werkgever ongeduldig wordt omdat je zo lang afwezig bent, of je vrienden vinden dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft, kan dit leiden tot extra stress


Op dit moment is nog niet duidelijk waarom het herstel van corona bij sommige mensen lang duurt. Dat wordt onderzocht. Sommige wetenschappers stellen dat het coronavirus het immuunsysteem ontregelt, met langdurige klachten tot gevolg.

Hoe kan osteopathie helpen bij blijvende corona klachten?
Bij corona-patiënten zien we vooral veel klachten aan de longen en het middenrif. Ook zien we verkrampte spieren in de nek en schouders, omdat die extra worden aangespannen bij het ademhalen. Deze bewegingsbeperkingen hebben op hun beurt invloed op de rest van het lichaam, zoals de processen in de buik. Door deze bewegingsbeperkingen te verbeteren, kan een patiënt weer dieper ademhalen (de ribben en de longen krijgen letterlijk meer ruimte). En krijgen de nek en schouders weer rust. Dat zal ook helpen met het verbeteren van hoofdpijnklachten en duizeligheid.


De behandeling zal met name zich richten op de bewegelijkheid van de borstwervels, ribben, longen, middenrif, lever, milt en darmen. Door de bewegingsvrijheid te optimaliseren wordt er gezorgd voor betere bewegelijkheid op gewricht-, spierniveau, ademhalingssysteem en het immuunsysteem.

Hoe verloopt de behandeling?
De osteopaat ziet het lichaam als eenheid: niet alleen lichaam en geest zijn één, ook alle organen en structuren (o.a. bloedvaten, zenuwen, lymfevaten, gewrichten en spieren) in het lichaam hebben invloed op elkaar. Daarom zal de osteopaat je bij de intake vragen stellen over voeding, eerdere lichamelijke problemen, en eventuele psychische klachten. De osteopaat onderzoekt vervolgens het gehele lichaam om te zien waar de belemmering van de klacht ligt, niet alleen de plek waar de klachten zich uiten. Hij krijgt zo een compleet beeld van jou, niet alleen als patiënt met een klacht, maar als mens.

Tijdens het lichamelijk onderzoek stelt de osteopaat vast of er beperkingen in het lichaam aanwezig zijn die het herstelproces van het lichaam belemmeren, of misschien zelfs de oorzaak zijn van de klachten.

Als osteopaat gaan we op zoek naar beperkingen in de beweeglijkheid van de organen en omliggende structuren. Met zachte handgrepen pakken we blokkades aan, zodat de beweeglijkheid terug kan keren en het lichaam weer zijn functies kan uitoefenen. Denk daarbij aan het verwerken van voedingsstoffen, het afvoeren van vocht, het reguleren van hormonen en het doorbloeden van een orgaan, zenuw, spier en gewricht. Je lichaam gaat na de behandeling zelf aan de slag met herstel.

Samenwerking met andere behandelaren
Bij Osteopathie de Ridder geloven we in samenwerking met de reguliere geneeskunde. Wij zullen een patiënt dus nooit adviseren te stoppen met medicatie die door een specialist is voorgeschreven. Onze behandeling is complementair, dus aanvullend. Ook werken wij graag samen met psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en andere behandelaars. Voor de aanpak van langdurige COVID-19-klachten is een multidisciplinaire behandeling het meest effectief, zo is onze ervaring. Hierbij is de combinatie van een osteopatische behandeling en de opbouw van conditie en kracht bij de fysiotherapeut een meerwaarde.

Contact

Heeft u last van langdurige klachten na corona? En wilt u professioneel begeleid worden bij het herstel? Neem dan contact op met de praktijk voor meer informatie of een afspraak.