Hielspoor

Hoe ontstaat hielspoor (fasciitis plantaris)?

Hielspoor is een pijnlijke blessure, die ontstaat door overbelasting van de voet. Hielspoor betekent dat de peesplaat onder de voet geïrriteerd is. Daardoor ontstaat kalkafzetting die op röntgenfotos goed te zien is als een klein stukje uitstekend bot dat in de pees drukt. Pas als die kalkafzetting voor pijnklachten zorgt, spreken we van hielspoor.

Hielspoor komt vaak voor bij:

 • mensen met een staand beroep
 • hardlopers
 • fanatieke wandelaars
 • mensen met een verkeerde loophouding
 • overgewicht/zwangerschap
 • mensen met platvoeten of een korte kuitspier

We zien hielspoor vooral bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Hielspoor is een pijnlijke en vervelende aandoening. Patiënten met hielspoor klagen over een felle of stekende pijn onder aan de hak, die erger wordt bij lopen of staan. De pijn kan uitstralen naar de achillespees. Drukken op de hiel is pijnlijk en er kan sprake zijn van een lichte zwelling. 

De pijn is vaak het ergst in de ochtend bij het opstaan. Dan kan er ook sprake zijn van stijfheid in de voet of zelfs in het hele onderbeen. De pijn wordt erger na een periode van rust. Eenmaal in beweging, gaat het wel weer en verdwijnt de pijn.

Klachten bij hielspoor:

 • Stekende pijn onder de hiel;
 • Pijn bij lopen of na lang stilstaan of stilzitten (bv. ’s ochtends bij opstaan);
 • De voet voelt stijf aan;
 • Hielpijn tijdens het autorijden

Wat kun je zelf doen bij hielspoor?

Hielspoor kan hardnekkig zijn en is niet makkelijk te behandelen. Sommige mensen hebben er maanden of zelfs jaren last van. Daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn. Het volgende wordt geadviseerd:

 1. Oefeningen om de kuitspier en voetpees te versterken en te rekken. De osteopaat kan hierin adviseren.
 2. Een tijdelijke gelzool in de schoenen. Zo wordt lokaal de druk verminderd en de spanning op de kuit neemt af.
 3. Rustig blijven bewegen, maar stoppen bij pijn. Overbelasting vertraagt het herstel, onderbelasting echter ook. Als hardlopen niet meer lukt, wordt aangeraden over te schakelen op een sport die de voet niet belast, zoals zwemmen of fietsen.
 4. Goed passende sportschoenen. 
 5. Afvallen bij overgewicht.
 6. Op blote voeten lopen op een harde ondergrond verergert de klachten. Dat is namelijk heel erg belastend voor de peesplaat. Op blote voeten lopen op een gazon of op het strand kan juist heilzaam werken, omdat de spieren in de voet dan op een natuurlijke gestimuleerd worden, maar er toch demping is.

Moet je eerst naar de huisarts bij hielspoor?

Nee, iemand met hielspoor kan meteen een afspraak maken bij de osteopaat.

Wat kan de osteopaat doen bij hielspoor?

In tegenstelling tot een fysiotherapeut of manueel therapeut, kijkt de osteopaat naar het hele lichaam van een patiënt: naar het bewegingsapparaat, het zenuwstelstel en het orgaanstelsel. Een blokkade op de ene plek van het lichaam, kan zorgen voor klachten elders. Een osteopaat probeert met zachte manuele technieken deze blokkades te verwijderen. Op die manier kunnen alle processen in het lichaam weer vrij bewegen en zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Bij hielspoor kan het dus gebeuren dat de osteopaat niet (alleen) de voet en het onderbeen behandelt, maar ook de buik (bijvoorbeeld blaas, prostaat/baarmoeder, darmen, enz), het bekken en de onderrug. Na de behandeling gaat het lichaam zelf aan de slag met het herstel. Want het lichaam kan veel zelf, het heeft soms alleen een zetje nodig.

Bij ernstige of langdurige klachten zal de osteopaat ook samen willen werken met een fysiotherapeut zodat deze wekelijks lokaal het weefsel kan behandelen. Dit geeft voorwaarden voor herstel.

Veelgestelde vragen bij klachten aan de hiel/hielspoor

 1. Kan hielspoor worden weggemasseerd?
  Nee, hielspoor kan niet worden weggemasseerd, maar de klachten kunnen wel verminderen met een goede (trigger)pointmassage van de voeten en onderbenen. De bloedcirculatie verbetert en de spanning in de spieren wordt minder.
   
 2. Kan hielspoor vanzelf overgaan?
  Ja, dat kan, maar kan lang duren (soms wel een jaar). Het is belangrijk dat de oorzaak van de overbelasting wordt weggenomen. Pas dan kan genezing optreden en wordt voorkomen dat de klachten terugkeren.
   
 3. Moet je rusten met hielspoor?
  Nee, integendeel, rusten zorgt er niet voor dat de klachten aan de hiel verdwijnen. De spieren in de voet worden alleen maar slap als iemand niet meer beweegt. Aangeraden wordt om dus oefeningen te blijven doen en gematigd te bewegen. Pijn is een goede graadmeter: stop bij pijn en neem dan rust. Wissel beweging en rust dus op een gezonde manier af.
   
 4. Wat helpt tegen pijn van hielspoor?
  Koelen met ijs of een pijnstillers kan tijdelijke pijn verminderen.