Hielspoor is een pijnlijke blessure, die ontstaat door overbelasting van de voet. Hielspoor betekent dat de peesplaat onder de voet geïrriteerd is. Daardoor ontstaat kalkafzetting die op röntgenfoto’s goed te zien is als een klein stukje uitstekend bot dat in de pees drukt. Pas als die kalkafzetting voor pijnklachten zorgt, spreken we van hielspoor.
Hielspoor komt vaak voor bij:
We zien hielspoor vooral bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.
Hielspoor is een pijnlijke en vervelende aandoening. Patiënten met hielspoor klagen over een felle of stekende pijn onder aan de hak, die erger wordt bij lopen of staan. De pijn kan uitstralen naar de achillespees. Drukken op de hiel is pijnlijk en er kan sprake zijn van een lichte zwelling.
De pijn is vaak het ergst in de ochtend bij het opstaan. Dan kan er ook sprake zijn van stijfheid in de voet of zelfs in het hele onderbeen. De pijn wordt erger na een periode van rust. Eenmaal in beweging, gaat het wel weer en verdwijnt de pijn.
Klachten bij hielspoor:
Hielspoor kan hardnekkig zijn en is niet makkelijk te behandelen. Sommige mensen hebben er maanden of zelfs jaren last van. Daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn. Het volgende wordt geadviseerd:
Nee, iemand met hielspoor kan meteen een afspraak maken bij de osteopaat.
In tegenstelling tot een fysiotherapeut of manueel therapeut, kijkt de osteopaat naar het hele lichaam van een patiënt: naar het bewegingsapparaat, het zenuwstelstel en het orgaanstelsel. Een blokkade op de ene plek van het lichaam, kan zorgen voor klachten elders. Een osteopaat probeert met zachte manuele technieken deze blokkades te verwijderen. Op die manier kunnen alle processen in het lichaam weer vrij bewegen en zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Bij hielspoor kan het dus gebeuren dat de osteopaat niet (alleen) de voet en het onderbeen behandelt, maar ook de buik (bijvoorbeeld blaas, prostaat/baarmoeder, darmen, enz), het bekken en de onderrug. Na de behandeling gaat het lichaam zelf aan de slag met het herstel. Want het lichaam kan veel zelf, het heeft soms alleen een zetje nodig.
Bij ernstige of langdurige klachten zal de osteopaat ook samen willen werken met een fysiotherapeut zodat deze wekelijks lokaal het weefsel kan behandelen. Dit geeft voorwaarden voor herstel.