Door je rug gaan

Het overkomt bijna iedereen wel eens: je bukt om iets van de grond te rapen, of wilt overeind komen na het werken in de tuin, en, PETS!, het schiet in je rug. De pijn is zo hevig dat je het liefst in bed zou willen kruipen en niet meer bewegen. Alle spieren in je onderrug zijn verkrampt. Je zit op slot.

Wat gebeurt er als je door je rug gaat? En waar heb je dan eigenlijk last van? Termen als ‘spit’, ‘lage rugpijn’ en ‘hernia’ worden vaak door elkaar gebruikt als iemand door zijn rug is gegaan, maar hoewel de klachten hevig kunnen zijn, gaat het meestal niet om iets ernstigs.

Maar hoe kom je van je pijn af? Hoe voorkom je dat je een paar maanden later weer door je rug gaat?  En wat kan de osteopaat doen als het in je rug geschoten is?

Spit of lumbago?

Bij de meeste mensen die door hun rug zijn gegaan is er geen sprake van een hernia (waarbij een uitstulping van de tussenwervelschijf tegen een zenuw drukt), maar van spit (ook wel ‘lumbago’ genoemd). U heeft dan last van:

  • hevige acute pijn in de onderrug

  • uitstraling naar billen of benen

  • pijn in de rug bij het zitten

  • een stijf en verkrampt gevoel in de onderrug

Klachten ontstaan vaak na het maken van een draaiende beweging met de onderrug of bij het overeind komen. In tijden van stress of verminderde weerstand kan spit sneller de kop opsteken.

Spit is niet ernstig, maar wel pijnlijk en vervelend. Spit zou je kunnen vergelijken met door je enkel gaan. Er zou bijvoorbeeld een kleine schade aan de wand van de tussenwervelschijf kunnen ontstaan. Om verdere schade te voorkomen, spannen de rugspieren zich plotseling zeer hard aan. Deze verkramping zorgt voor de hevige pijn en de stijfheid.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u last krijgt van de volgende symptomen, is het raadzaam snel naar de huisarts te gaan:

  • bij een dof of doof gevoel in de voet of het scheenbeen (u voelt uw voet/been niet meer)

  • bij constante uitstraling in het gehele been

  • wanneer u moeite krijgt om uw urine of ontlasting op te houden

  • wanneer u spierzwakte krijgt in uw benen of door uw benen zakt

Wat doen tegen spit?

Het is zeer verleidelijk om in bed te gaan liggen als je spit hebt, omdat bewegen pijnlijk is. Toch is dat niet de juiste aanpak. Het is wetenschappelijk bewezen dat het rustig oppakken van de dagelijkse bezigheden en blijven bewegen zorgt voor een vermindering van de pijnklachten en verkramping in de onderrugspieren. Pijnstillers als paracetamol, ibuprofen en diclofenac kunnen zorgen voor pijnvermindering, waardoor je niet verder verkrampt. Ook rek- en strekoefeningen kunnen helpen om de klachten te verminderen. Zorg verder voor voldoende rust en ontspanning, zodat je lichaam voldoende energie heeft om zichzelf te genezen. Wandelen kan dus wel. Maar sla die intensieve sessie in de sportschool over.

Spit gaat vanzelf weer over. De ergste pijn verdwijnt meestal na een paar dagen.

Wat doet een osteopaat bij spit?

Osteopatie kan helpen bij acute spit en bij het voorkomen van nieuwe rugklachten.

In tegenstelling tot een fysiotherapeut behandelt de osteopaat niet alleen uw rug wanneer u met rugklachten bij hem of haar in de praktijk komt. De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van het gehele lichaam. Spit kan worden veroorzaakt door verminderde beweeglijkheid elders in het lichaam, zoals in de darmen (bv. na een  buikoperatie), een verminderde beweeglijkheid  van de voet of van het bekken. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door problemen met de ademhalingsspier in het middenrif. De osteopaat pakt vervolgens de klacht bij de bron aan en zorgt ervoor dat de wervels, organen, spieren en het bindweefsel weer soepel kunnen bewegen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam regelt vervolgens de rest.

Uiteraard geeft de osteopaat u ook adviezen over levensstijl (verminderen van stress, gezond eten, een goede zithouding, zorgen voor voldoende beweging).  Na een bezoek aan de osteopaat zit u letterlijk beter in uw vel.