Osteopathie en Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal gaat die vanzelf over, al dan niet met een paracetamol. Maar de ene hoofdpijn is de andere niet. Patiënten die lijden onder spanningshoofdpijn en migraine kunnen daar veel last van hebben.

Spanningshoofdpijn en migraine zijn veelgehoorde klachten in de osteopathiepraktijk. Osteopathie kan de klachten helpen verminderen.

Bij osteopathie kijken we naar de oorzaken van de hoofdpijn. De osteopaat bekijkt altijd het gehele lichaam om de hoofdpijn te kunnen behandelen en verhelpen. De osteopaat gaat op zoek naar bewegingsbeperkingen in het lichaam, die klachten veroorzaken en zal proberen die beperkingen op te heffen.

Soorten hoofdpijn

In dit artikel onderscheiden we twee soorten hoofdpijn:

1. Spanningshoofdpijn

 • De pijn is drukkend en bevindt zich meestal aan weerszijden van het hoofd
 • Patiënten klagen over ‘een strakke band’ om hun hoofd
 • De pijn wordt niet erger bij matige activiteit (sterker nog: soms helpt het om te bewegen)
 • De nek en schouders kunnen pijnlijk aanvoelen
 • Er kan sprake zijn van lichte misselijkheid
 • Er is geen overgevoeligheid voor geluid en licht

Spanningshoofdpijn kan overgaan in migraine.

2. Migraine

Migraine is meer dan stevige hoofdpijn en zeker geen aanstellerij. Vooral vrouwen worden erdoor getroffen. De klachten kunnen zo hevig zijn dat hun dagelijks leven eronder lijdt. Patiënten moeten zich regelmatig ziek melden op het werk of afmelden voor sociale activiteiten. Migraine kan dus een ware belasting zijn in iemands leven, en onbegrip door de buitenwereld maakt het extra moeilijk om ermee om te gaan.

Symptomen van migraine

 • De pijn komt in aanvallen met een duidelijk begin en einde
 • De hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend
 • De pijn bevindt zich meestal aan één kant van het hoofd, soms achter één oog
 • De ogen kunnen gaan tranen
 • Er is overgevoeligheid voor licht, geluid en soms voor geuren
 • Inspanning maakt de pijn erger
 • Patiënten kunnen tijdens een aanval slechts stil liggen in een donkere kamer, zonder geluid
 • Migraine gaat bijna altijd gepaard met misselijkheid en braken

Een migraine-aanval kan vooraf worden gegaan door een aura: de patiënt ziet dan vlekken of sterretjes, lijdt aan gezichtsvelduitval en soms ook aan krachtverlies en tintelingen aan een kant van het lichaam. Ook spreken kan lastig zijn.

Een aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. Daarna valt de patiënt meestal in slaap. Bij het wakker worden is de hoofdpijn verdwenen of nog slechts licht aanwezig. De patiënt voelt zich na een aanval nog een paar dagen erg moe en kan zich dan slecht concentreren.

Oorzaken van migraine

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar migraine, maar er zijn nog geen duidelijke oorzaken voor migraine gevonden. Waarschijnlijk spelen bij vrouwen hormonen een rol (een migraine-aanval ontstaat vaak kort voor de menstruatie) of genetische aanleg. Sommige patiënten proberen bepaalde voedingsgroepen weg te laten (wijn, chocolade, noten, koffie), maar de effecten daarvan zijn wisselend.

Wat doet een osteopaat bij hoofdpijn?

De behandeling van spanningshoofdpijn of migraine begint altijd met een intake, waarin de osteopaat vragen stelt over de aard van de hoofdpijnklachten, de medische voorgeschiedenis van de patiënt, levensstijl, en eerdere behandelingen. Vaak is de patiënt al in behandeling geweest bij huisarts, fysiotherapeut en soms ook neuroloog, maar gaan de klachten niet over.

Na de intake zal de osteopaat de nek en het hoofd onderzoeken, maar ook de rest van het lichaam, om te kijken hoe de beweeglijkheid van spieren, weefsels en organen de klachten beïnvloeden. Soms bevindt de oorzaak van de hoofdpijn zich niet in de nek, maar elders. Bij spanningshoofdpijn zien we vaak dat de spieren rondom de nek en schouders verkrampt zijn, maar kan er ook sprake zijn van een beperking in het functioneren van de heup of het bekken, of een verminderde beweeglijkheid in de hoge of lage wervelkolom.

Bij migraine komen vaak klachten voor in de bovenbuik. Veel patiënten klagen ook over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De zogenaamde tiende hersenzenuw loopt tussen de buik en de hersenstam. Wanneer de buik verstoord is, kan er een soort kortsluiting – de migraine – ontstaan in de hersenstam. Daarom zal een osteopaat bij migraineklachten vrijwel altijd het gebied rond het middenrif behandelen, dus de lever, de dikke darm en de maag.

Wanneer de osteopaat de oorzaak van de verminderde beweeglijkheid heeft achterhaald, zal de behandeling zich richten op het herstellen van die beweeglijkheid. De klachten nemen dan meestal af en de patiënt voelt zich beter.