Pijn in je rug? “Misschien heb je wel een hernia!” Toch is slechts 5% van alle rugklachten te herleiden tot een hernia. De meeste rugklachten zijn a-specifiek, oftewel, er is geen duidelijke oorzaak voor de klachten aanwezig.
Bij een hernia denken we vaak aan een rughernia. Maar ook nekhernia’s komen voor, al zijn die zeldzamer.
De meeste hernia’s gaan vanzelf over binnen 12 weken.Hernia is een ander woord voor ‘uitstulping’. Bij een hernia is er sprake van een scheur in een tussenwervelschijf in de wervelkolom, waarbij het elastische materiaal dat dient als ‘schokdemper’ tussen die schijven, naar buiten komt en tegen een zenuw duwt of kan duwen. Bij een hernia is de tussenwervelschijf ook vaak ontstoken. De zenuwpijn die hierdoor ontstaat kan heel hevig zijn en is niet te vergelijken met gewone rugpijn of gewone nekpijn. Tegelijkertijd hebben veel mensen een (kleine) hernia, zonder dat ze het weten. Zolang er geen druk staat op de zenuwen, kan een hernia dus zonder klachten en ongemerkt verlopen.
Een hernia kan op alle plekken in de wervelkolom voorkomen, maar ontstaat meestal in de lage rug, en in mindere mate in de nek. We onderscheiden dus rughernia’s en nekhernia’s. De meeste rughernia’s ontstaan in de onderste ruggenwervels, wervels L5-S1 en/of L4-L5 (lagerughernia).
Hoe ontstaat een hernia en wat zijn de symptomen? Een rughernia of nekhernia kan ontstaan door:
Klachten die voorkomen bij een nekhernia zijn:
Veel mensen hebben eerst nekklachten voordat ze armpijn krijgen.
Gelukkig gaan de meeste hernia’s vanzelf over, zonder restklachten. Zo’n 80% van de mensen is na 12 weken verlost van de klachten. De uitpuilende tussenwerverschijf heeft zich dan weer teruggetrokken, zodat de druk op de zenuw verdwijnt. Ook milde uitvalsverschijnselen herstellen zich meestal vanzelf, al kan dat langer duren.
Waar herniapatiënten vroeger bijna altijd werden geopereerd of langdurig bedrust kregen voorgeschreven, is dat tegenwoordig niet meer zo. Er wordt alleen nog geopereerd wanneer de klachten lang aanhouden, de pijn onbeheersbaar is, of bij (ernstige) uitvalsverschijnselen.
Een hernia kan door de huisarts, fysiotherapeut of osteopaat snel worden vastgesteld met een aantal eenvoudige neurologische tests. Het maken van een röntgenfoto heeft geen zin (daarop is een hernia niet zichtbaar). Alleen bij ernstige klachten wordt er soms een MRI gemaakt om de grootte en de ernst van de hernia te bepalen.
Wanneer je een rug- of nekhernia hebt, kun je het beste het volgende doen:
Dat hoeft niet. Je kunt bij een hernia direct een afspraak maken bij de osteopaat.
Wanneer je ernstige pijn hebt en zeker bij uitvalsverschijnselen, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Moet ik eerst naar de huisarts? Dat hoeft niet. Je kunt bij een hernia direct een afspraak maken bij de osteopaat. Bel direct je huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze klachten:
Osteopathie heeft een positief effect bij het behandelen van een rug- of nekhernia, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De osteopaat zorgt met zachte handgrepen voor het wegnemen van blokkades in de rug, het bekken, of de buik, waardoor de doorbloeding van de beschadigde tussenwervelschijf zal verbeteren. Door de behandeling neemt de druk tussen de wervels bovendien af, waardoor de pijn afneemt.
De osteopaat zal met zijn behandeling het natuurlijk beloop van een hernia bevorderen. Daarnaast kan hij je oefeningen voorschrijven en wijzen op het belang van gedragsveranderingen (zoals stoppen met roken, verminderen van stress, etc.).
Osteopathie kan bijdragen aan het voorkomen van een nieuwe hernia.