Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is een (zeer) pijnlijke klacht, die lang kan aanhouden. Soms wel drie jaar. Uiteraard willen patiënten met een ‘bevroren schouder’ zo snel mogelijk van de pijn af en hun schouder weer volledig kunnen gebruiken. Behandeling door een osteopaat kan de klachten verminderen en zorgen voor sneller herstel.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, die vaak uitstraalt naar de bovenarm. De pijn wordt steeds erger en de schouder verstijft. Is er aanvankelijk alleen sprake van pijn bij het bewegen, later is er ook pijn in rust, vooral ’s nachts. De pijn kan zo hevig zijn dat patiënten moeite krijgen met eenvoudige dingen als autorijden, fietsen, huishoudelijk werk of aankleden. Ook slapen kan moeilijk zijn, omdat er geen prettige, pijnvrije slaaphouding gevonden kan worden. Patiënten met een frozen shoulder willen begrijpelijkerwijs dan ook graag snel van hun klachten af.

Oorzaken van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontstaat meestal door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel. Dat kapsel verstijft, waardoor het steeds moeilijker wordt om de schouder nog te bewegen. De schouder ‘bevriest’. Artsen spreken van een frozen shoulder als de patiënt de schouder in minstens drie richtingen minder goed kan bewegen.

Een frozen shoulder kan ook ontstaan na een val of operatie, al is er meestal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Patiënten met diabetes, schildklierproblemen, epilepsie en Parkinson hebben vaker last van een frozen shoulder. Ook langdurige stress kan een rol spelen.

De meeste patiënten met een frozen shoulder zijn vrouwen tussen de veertig en vijfenzestig jaar.

De drie fasen van een frozen shoulder

  1. De bevriezing en verstijvende fase:

Binnen enkele weken tot ongeveer negen maanden wordt de pijn in de schouder erger en erger. De pijn kan uitstralen naar bovenarm en onderarm en hevig zijn. Ook in rust is de pijn aanwezig. De schouder wordt steeds stijver.

  1. Bevroren fase

Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt af, maar de schouder is nog wel stijf.

  1. De ontdooiende fase

Deze fase duurt meestal vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt en de beweeglijkheid keert langzaam terug tot (vrijwel) normaal.

Osteopathie en frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dat is een proces van lange adem. De osteopaat probeert te achterhalen waar de oorzaak van de frozen shoulder ligt. Wellicht is die oorzaak fysiek, maar er kan ook sprake zijn van hormonale of emotionele factoren die ervoor zorgen dat de schouder vast komt te zitten. Zo kan een ongezond eetpatroon problemen veroorzaken in de verteringsorganen en dat kan zorgen voor een ontstekingsreactie elders in het lichaam. En iemand die uit spanning steeds de schouders optrekt zal verminderde doorbloeding in de schouders laten zien. In dat geval kan een frozen shoulder moeilijker genezen.

De osteopaat zal na een uitgebreide anamnese van je medische voorgeschiedenis een onderzoek doen naar de mogelijk verminderde beweeglijkheid in jouw organen, pezen, botten, in het hele lichaam. Wanneer hij verminderde beweeglijkheid constateert zal hij die met zachte grepen proberen soepeler te maken. De ontstekingsreactie zou daarna moeten afnemen.

De osteopaat zal de patiënt aan het eind van een consult altijd tips en leefstijladviezen meegeven om op zo’n verstandig mogelijk wijze met de klachten om te gaan. Indien nodig (en wanneer ook de patiënt daarvoor open staat) is een aanpak met andere disciplines ook mogelijk (denk aan fysiotherapie, huisarts, acupunctuur, diëtist of mesoloog).