Enkelklachten & osteopathie

Enkelklachten komen vaak voor. Logisch ook, want we gebruiken onze voeten bijna de hele dag, dus zij hebben veel krachten te verwerken. Daarnaast zien we enkelklachten vaak bij hardlopers, voetballers en dansers.

Of het nu gaat om zeurderige pijn, een stijf gevoel of het (regelmatig) verzwikken van de enkel, het is altijd verstandig om een osteopaat te laten kijken wat er aan de hand is. De oorzaak van enkelklachten kan liggen in de doorbloeding van het gebied rond de enkel, in de beweeglijkheid van de vele voet- en enkelbotjes ten opzichte van elkaar, of elders in het lichaam. De osteopaat spoort de oorzaak van de blokkade op en behandelt die plek. De klachten aan de enkel zullen daarna afnemen.

Welke enkelklachten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten enkelklachten. We onderscheiden acute en terugkerende klachten aan de enkel, zoals:

  • verstuikingen van de enkel
  • verzwikking van de enkel
  • een stijf of geblokkeerd gevoel aan de enkel
  • pijn die alleen bij rust aanwezig is of juist bij het lopen

Een acute klacht aan de enkel kan, wanneer niet goed behandeld, leiden tot chronische klachten.

Wat te doen bij acute enkelklachten?

Wanneer je door je enkel bent gegaan kan de enkel flink opzwellen (“dikke enkel”). De zwelling kan gepaard gaan met een bloeduitstorting en pijnlijk zijn. Het is dan aan te raden om het been omhoog te houden, goed te koelen en de enkel een paar dagen te ontzien. Het kan ook helpen om de enkel in te zwachtelen zodat de zwelling minder wordt.

Ook met acute enkelklachten kan een behandeling door de osteopaat verlichting bieden. De osteopaat loopt het hele bewegingsapparaat langs en kan zo voorkomen dat acute enkelklachten leiden tot chronische pijnklachten, in de enkel of elders in het lichaam.

Wat zijn de oorzaken van enkelklachten?

Bij pijn aan de enkel denken we in eerste instantie aan een ongeval (bv. tijdens het sporten) of een kneuzing van de enkel, bijvoorbeeld door een misstap. Maar er kan ook sprake zijn van een aangeboren voetafwijking (bv. platvoeten) waardoor de enkel niet goed wordt belast. Ook slijtage van de gewrichten door ouderdom of obesitas en beenlengteverschil kan leiden tot enkelklachten. Tenslotte zien we vaak dat klachten aan de enkel onderdeel zijn van een verstoorde keten vanuit het bekken of de lage rug. Een osteopaat zal daarom altijd het gehele lichaam van de patiënt controleren op blokkades in de beweeglijkheid van organen, spieren, pezen, bindweefsel en gewrichten.  De plek van de blokkade wordt vervolgens behandeld, waarna het lichaam zichzelf verder kan herstellen.

Behandeling van enkel bij osteopaat

Bij acute enkelklachten zal de osteopaat uiteraard altijd eerst bekijken of er geen sprake is van een scheur of breuk in de botten van de voet, enkel of onderbeen, en of de achillespees en enkelbanden nog intact zijn.  In de osteopathie wordt gekeken naar het gehele lichaam en of er ergens in het lichaam blokkades zijn. Wanneer een patiënt binnenkomt met enkelklachten zal dan ook gekeken worden naar knie, heup, bekken en rug, aangezien een probleem in deze gewrichten invloed kan hebben op het functioneren van de enkel, en omgekeerd.  Ook andere mogelijke factoren worden onderzocht.

Daarnaast onderzoekt de osteopaat of de enkel niet té beweeglijk is, iets wat kan voorkomen na een verzwikking, waarbij de enkelbanden tijdelijk worden uitgerekt.  De patiënt gaat dan compenseren, waardoor op andere plekken in het lichaam klachten kunnen ontstaan of zelfs vaker verstuikingen kunnen voorkomen. Mocht de enkel niet vrij bewegen dan wordt er door  manipulaties of mobilisaties de beweeglijkheid van de aangedane gewrichten hersteld. Dat maakt de weg vrij voor het verdwijnen van de enkelklachten. Na de behandeling zit je letterlijk beter in je vel.

Gehele mens

Het unieke van osteopathie is dat wordt gekeken naar de gehele mens achter de klacht, dus niet alleen naar de klacht zelf. De osteopaat zal dan ook altijd vragen naar eerdere klachten in je leven (bv. ongelukken, operaties, ziektes), of je allergieën of stress hebt, hoe je voedingspatroon is, of je sport, etc. Op basis van het totaalplaatje word je vervolgens behandeld. Ook ontvang je advies over het voorkomen van klachten in de toekomst.