Voordat u de eerste keer langskomt, krijgt u van mij per e-mail een vragenlijst toegestuurd. U wordt verzocht die in te vullen en terug te sturen vóór het eerste consult. De vragenlijst vormt een belangrijk onderdeel van de intake tijdens het eerste consult.
Ik haal u op uit de wachtkamer. Daarna beginnen we met de anamnese (vraaggesprek), waarbij ik u verschillende vragen stel over uw klacht(en), leefstijl, medicijngebruik, allergieën, eventuele operaties, voedingspatroon en medische voorgeschiedenis. Ook eerdere klachten – hoe klein ook – kunnen relevant zijn voor de behandeling. Voor de anamnese nemen we uitgebreid de tijd. Niet alleen krijg ik zo een goed beeld van uw klachten, maar ook van u als mens.
Na de intake vraag ik u om plaats te nemen op de onderzoekstafel. Terwijl u ligt, staat of zit, zal ik voelen of uw spieren, botten, gewrichten en organen vrij bewegen. Dit doe ik door met mijn handen lichte druk uit te oefenen op diverse plekken op uw lichaam, zoals uw hoofd, voeten, buik en rug. Dit geeft mij inzicht in de oorzaak van uw klacht. Het onderzoek is pijnloos.
Na het onderzoek zal ik u vertellen wat mijn bevindingen zijn. Als er nog tijd over is, zal een eerste deel van de behandeling uitgevoerd worden.
De behandeling bestaat uit het herstellen van het bewegingsverlies van het weefsel, waardoor het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Dit gebeurt met zachte tot iets stevigere handgrepen, altijd met respect voor het lichaam. Een behandeling is niet pijnlijk. Wel kan de plek waar uw klacht zit iets gevoeliger zijn.
Tijdens de behandeling zal ik u steeds duidelijk uitleggen wat ik doe, zodat de behandeling zo ontspannen mogelijk verloopt.
Omdat de oorzaak van uw klacht in een ander deel van het lichaam kan zitten, dan waar uw klacht zich bevindt, kan het voorkomen dat u met bijvoorbeeld een klacht aan uw onderrug komt, maar aan uw buik wordt behandeld. Ik zal u altijd uitleggen hoe dat komt.
Een behandeling duurt 45 minuten.
Iedereen reageert anders op een behandeling. Ieder mens is immers verschillend.
De meeste patiënten ervaren direct na de behandeling een gevoel van “opluchting” en ontspanning. Het lichaam voelt letterlijk losser. Sommige patiënten merken meteen een verlichting van hun klacht, anderen voelen de eerste paar dagen na de behandeling een kleine toename van de klachten, waarna het beter gaat. Ook komt het voor dat er emoties loskomen na een behandeling. Dit is allemaal normaal.
Ik raad patiënten altijd aan om de rest van de dag rustig aan te doen, zodat het lichaam de prikkels rustig kan verwerken. Na de behandeling ontvangt u van mij een advies voor de komende weken en maken wij een afspraak voor een eventuele vervolgbehandeling.
De periode tussen de behandelingen is voor iedere persoon verschillend. Ieder lichaam reageert immers anders op prikkels. De tijd tussen de behandelingen varieert daarom tussen de 2 weken en 3 maanden. Die tijd heeft het lichaam nodig om het weefsel weer in zijn beweeglijkheid te laten functioneren.